Share

„Где су нестали здухаћи?“

„Где су нестали здухаћи?“

У Србији, Црној Гори и Херцеговини било је заступљено веровање да постоје нарочити људи који су у стању да заштите своје имање, село или регију од деструктивног дејства временских непогода. Њихова основна функција била је заштита сеоског атара, понекад и ширег подручја од градоносних облака, олује, поплаве или суше. На тај начин он је обезбеђивао богату летину, а самим тим и егзистенцију својих сусељана. Појединци, већином одрасли мушкарци, били су познати као здухаћи, здухачи, здуваћи, стухачи, здухе, здуве, ветровњаци, вјетрене војводе или градобранитељи.

Могао је то бити сукоб два здухаћа, али исто тако и рат између здухаћких војски који се водио на пространој територији. Победници битке терају облаке и град из своје области у неку другу, и на тај начин спашавају село и летину од пропасти.  Борбе међу здухаћима се воде на висовима, планинама, морским обалама, у одређено доба године и дана, када дувају јаки ветрови почетком пролећа или за време дугих јесењих ноћи. Ове борбе изазивају страшне и снажне ветрове и вихоре са прашином, уништавају летину, руше куће, могу чак и убити човека који би се нашао у средишту битке.

Здухаћ се не постаје, већ се рађа. Није постојала иницијација за здухаће, већ оно дете, или младунче неке животиње, које се роди у кошуљици (плаценти) могло је да постане градобранитељ, под условом да се његова кошуљица сачува. Здухаћи су могли бити одрасли мушкарци, у ретким случајевима жене или деца. Веровало се да и животиње могу имати здухаћке особине, на пример овчарски пас, во, крава, ован, коњ, јарац …

Изложба под називом „Где су нестали здухаћи?“ представља овај феномен из српске традицијске културе.

Аутор изложбе и текста каталога је Драган Цицварић. кустос Музеја на отвореном „Старо село“. Аутор илустрација и дизајн каталога радила је Тијана Јевтић из Ужица.

Изложба се организује и реализује на основу међународне сарадње између Музеја на отвореном „ Старо село“Сирогојно и Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ Херцег Нови.

Свечано отварање изложбе планирано је у Градском музеју Мирко Комненовић  01.06.2023.године са почетком у 20.00 часова.

Изложба је отворена за посјетиоце до 20.06.2023.године .

ДОБРО ДОШЛИ !!!

Share post: