Share

Отворен 55. Херцегновски зимски салон

Отворен 55. Херцегновски зимски салон

Снажне и актуелне поруке умјетника

Првонаграђени аутор овогодишњег Херцегновског Зимског Салона који је отворен по 55. пут је Зоран Обреновић за радове „Колијевка“ и „Пророци“. Сандра Ђурбузовић заслужила је другу награду за радове „Лични Исус два“ и „Црногорац – анђео љубави“. Трећерангирани аутор је Зоран Петрушић за три рада, перфектно изведена, јаком цртачком техником са снажним и актуелним порукама. Ову одлуку су опредијелили сликар Илија Мартиновић предсједник жирија који је прочитао образложење као и чланови академски сликари Анита Шимић и Војислав Војо Килибарда.

-Ово је респектабилна поставка која пружа увид у разноликост, дух и снагу, који су присутни на ликовној сцени наше земље и региона. Посвећен многоликости 55. Зимски Салон слави индивидуалност, креативност и слободу, који су темељ конструктивног дијалога у култури, а самим тим и опстанка и развоја виталног и отвореног друштва, рекао је на отварању, синоћ пред испуњеним салонима градске галерије „Јосип Бепо Бенковић“ предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић. Он је додао како је различитост богатство које нам је потребно, у стиловима, погледима, ставовима уопште, умјетности и животу.


Прва награда

За овогодишњу селекцију пресудан је био критеријум квалитета и тежња да се постигне извјесна многоликост умјетничко истраживачких опредјељења и могућност увида у ликовно стваралаштво Црне Горе и региона, казао је селектор Салона, мр Ирвин Масличић, док је директорица галерије Славица Божовић истакла како селекцију карактерише генерацијска разноликост умјетника.
-Учесници салона указују на развој савремених тенденција у умјетности уз паралелно његовање традиције простора са којих потичу. Богатство различитости даје печат квалитету ове изложбе у којој свако може пронаћи пандан свог умјетничког духа и емоције, закључила је Божовић.

Друга награда

Програм отварања Салона водила је новинарка Ксенија Матовић. Зимски салон окупио је двадесет једног умјетника из Црне Горе, два из БиХ, пет из Србије и једног умјетника из Сјеверне Македоније који су представили 59 радова а можете их погледати до 15.марта од 8:00 до 19:00 часова радним данима и суботом.


Трећа награда

Share post: