Share

Умјетност најбољи медијум порука генерацијског значаја

Умјетност најбољи медијум порука генерацијског значаја

У сусрет Дану ослобођења Херцег Новог, 28.октобра, у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ синоћ је отворена изложба „Сјећање на НОБ кроз умјетност и свједочанства“.
Изложбу је отвореном прогласио предсједник СО Херцег Нови, Иван Отовић, који је саопштио како поред усмених предања и писаних извора, култура и умјетност су најбољи начини за преношење порука генерацијског значаја.

-Изложба представља приказ подношене жртве свих оних који су устали против окупатора, који је желио не само физички него и духовно да уништи њих и народ којем припадају“ Кустос умјетничке збирке, Јасмина Житник, назначила је како су изложена дјела сликана у вријеме социјалистичког реализма, који је уздизао оправдано у свијет идеала мотиве борбе, страдања, херојства и побједе.

-Таква припадају Олимпу историје модерне умјетности и о њима се и даље пише. Носе у себи недољиву естетску страну слике као отвореног прозора и бременитост значењима и симболима.

Кустост историјске збирке Ненад Шеровић, појаснио је публици да су документа као и експонати пажљиво бирани и хронолошки постављене фотографије, које се односе на НОБ и ослобођење Херцег Новог.

-Величанствена је борба Прве Бокељске ударне бригаде која је прешла трновит пут од формирања 5.октобра, 1944. у Коњском, затим учешће у борбама за ослобођење Херцег Новог, приморја, Подгорице, Биоча, преко Чакора и Сињајевине и долазак на Космет при темпратури од минус 20 степени, броба против балистичких банди готово до краја 1945.
Изложба, коју је поетизованим приступом умјешно водила новинарка Ксенија Матовић, биће отворена до краја новембра.

Share post: