Share

Поводом Дана ослобођења Херцег Новог сутра отварање изложбе у галерији „Јосип Бепо Бенковић“

Поводом Дана ослобођења Херцег Новог сутра отварање изложбе у галерији „Јосип Бепо Бенковић“

ИЗЛОЖБА КОЈА СЛОБОДАРСКУ ИДЕЈУ ЧУВА ОД ЗАБОРАВА

Изложба уприличена поводом Дана ослобођења Херцег Новог 28.октобра „Сјећање на НОБ кроз умјетност и свједочанства“ представља одабрану цјелину у којој хронолошки пратимо период зачетка Радничког покрета, састанака Херцегновске омладине по Крушевицама и другим мјестима, затим почетак Другог свјетског рата. Услиједио је долазак окупатора италијана у наше крајеве, формирање провинције Бока ди Катаро у окупиранј земљи, стварање Орјенског партизанског батаљона ,његове величанствене борбе за слободу. Заинтересована публика видјеће у оквиру изложбе и пет хероина истог имена Даница, затим величанствени пут Прве бокешке ударне бригаде од октобра 1944.године до демобилизације у Ђаковици и наставак борбе дијела бригаде против балистичких банди по Космету готово пола године након завршетка Другог свјетског рата, као и ослобођење града,најављује кустос историјске збирке у Јавној установи „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, Ненад Шеровић.

У каталогу који прати изложбу кустос умјетничке збирке Јасмина Житник је записала: „Осуђена да у некој другој прилици буду анахрона, представљена умјетничка дјела овдје чине битан и неопходан дио, артефакт који, уз представљену историјску документацију чува од заборава борбу која је обиљежила 20.вијек и која и данас има тежину значења и не губи ништа од своје актуелности“. На изложби су заступљена дјела Јосипа Бепа Бенковића, Луке Станковића, Мирка Даљева, Антона Лукателија и других.
У уводном слову говориће новинарка Ксенија Матовић, а о изложби кустости Јасмина Житник, Ненад Шеровић, као и предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић, који ће свечано отворити излобу сутра, у уторак 26.октобра у 19 сати, у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ а заинтересовани ће моћи да је погледају до краја новембра.

 

Share post: