Share

Mitropolit cnorgorsko primorski Joanikije posjetio izložbu „Crna Gora očima ruskog umjetnika“ u galeriji “Josip Bepo Benković“

Mitropolit cnorgorsko primorski Joanikije posjetio izložbu „Crna Gora očima ruskog umjetnika“ u galeriji “Josip Bepo Benković“

Nasitiše se oči moje svjetlosti sa slika ruskog slikara Aleksandra Lozovoja, zapisao je u knjizi utisaka u galeriji „Josip Bepo Benković“, Mitropolit Joanikije, koji je jutros služio svetu arhijetejsku liturgiju u hramu Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti a povodom 110 godina od osvećenja hrama. Mitropolit je na dar od autora izložbe Aleksandra Lozovoja dobio sliku. Nagrađivani ruski autor sa zavidnom biografijom laureat je brojnih priznanja kako u Rusiji tako i drugdje u Evropi a izlagao je i u SAD-u i Aziji.
Svetom službom inače, ranije jutros, mitropolit je načalstvovao uz sasluženje brojnog sveštenstva i povodom praznika Čuda arhangela Mihaila. Pored gradonačelnika Herceg Novog Stevana Katića sa saradnicima liturgiji je prisustvovao i konzul žeran u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, kao i direktorica galerije „Josip Bepo Benković“ i muzeja „Mirko Komnenović“ Slavica Božović. Mitropolit je podsjetio na sve graditelje, priložnike jer nisu gledali samo na sebe i na svoje vrijeme, nego su gledali u budućnost i sagradili ovaj lijepi hram.
„Iako na ovom svijetu ništa nije vječito, ovaj hram je, hvala Bogu, zakoračio u drugi vijek života“ istakao je Mitropolit i osveštao i prerezao slavski kolač, uz kako je apostrofirao postignuti dogovor da se ubuduće na ovaj dan organizuje crkveno –narodni sabor u Herceg Novom. Ova posjeta nakon nedavnog ustoličenja veliki je blagoslov za ustanovu i grad Herceg Novi.

      

       

Share post: