Share

Izložba Aleksandra Lozovoja „Crna Gora očima ruskog umjetnika“

Izložba Aleksandra Lozovoja „Crna Gora očima ruskog umjetnika“

Od petka (17.septembra) u gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ izložba Aleksandra Lozovoja
„Crna Gora očima ruskog umjetnika“

Slovenska duša ruskog umjetnika Aleksandra Lozovoja, otisnuta na slikama koje su samo dio njegovog bogatog opusa, naći će se od petka 17.septembra pred likovnom publikom Herceg Novog.
Aleksandar Lozovoj je potekao iz umjetničke porodice i direktni je učenik čuvenih ruskih avangardnih umjetnika 20.vijeka. Tokom 60-tih i 70-tih godina studirao je u privatnoj umjetničkoj radionici Varvare Bubnove, savremenice i koleginice Maljeviča, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka. Radovi Aleksandra Lozovoja dio su više svjetskih muzejskih zbirki. On je i autor knjiga i članaka o likovnoj umjetnosti, kao i nekoliko televizijskih filmova. Kako u katalogu, koji prati izložbu, navodi kustos galerije „Josip Bepo Benković“ Jasmina Žitnik, „ovo slikarstvo balansira između nečeg djetinje čistog i ekspresionizma i fovizma; priroda viđena očima ovog umjetnika živi i diše kao da je uhvaćena plamenom“. Lozovoj je učestvovao na više od 30 izložbi kako samostalnih tako i grupnih, kako u Rusiji tako i u Evropi i SAD-u.
Radovi jednog od najplodnijih ruskih autora, zainteresovanoj likovnoj publici biće predstavljeni u petak 17.septembra od 19:00 časova, a uz poštovanje epidemioloških mjera biće dostupna posjetiocima radnim danima i subotom od 8:00 do 20:00 časova do 07.oktobra.

Share post: