Share

„ZAČARANI ZALIV“ – PRIČE S DUŠOM I NOSTALGIJOM ZA NEKADAŠNJIM VREMENIMA

„ZAČARANI ZALIV“ – PRIČE S DUŠOM I NOSTALGIJOM ZA NEKADAŠNJIM VREMENIMA

Promocija knjige „Začarani zaliv“ Novljanke Mirjane Bajković održana je u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović. Autorkina namjera bila je da iz ugla predškolskog djeteta, kroz priče i legende, sagleda svakodnevicu na pjeni od mora.

Iako je naizgled riječ o autobiografskim, priče su zapravo autorkin doživljaj o životu na obali tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, kazala je autorka Mirjana Bajković.

-Tada je dan bio vrijem za život, a noć mrkla mrklijata, bez vanjske rasvjete. Bila je noć tokom koje može da se riba i da se mirno zaspi. Nije bilo reflektora, vatrometa ni buke, a samo je poneko iz naših mjesta imao automobil is vi su imali bicikla. Televizor su tek rijetki mještani uspjeli da kupe, a o cjelodnevnom programu moglo je samo da se mašta. Zapravo, tada nam nije bio ni potreban jer nismo imali kada da ga gledamo. Morali smo da se igramo, kazala je Bajković.

Priče i bajke Mirjane Bajković su jedinstvene, a crpljene iz idiličnog bokokoktorskog zaliva, kazala je Milina Kovačević iz JUK Herceg fest.

-Događaji koje priča i opisuje su realni. Sjećanje na vrijeme kada su ljudi i djeca bivali uzbuđeni običnim stvarima, kada se živjelo sa okruženjem i barkama i komšijama, vrijeme daleko više po mjeri čovjeka nego današnje. Stil kojim se priče pričaju je prijemčiv, jezički dotjeran i dovoljno neposredan da se čitalac osjeti dobrodošlim u priču. Vrlo lako se sve te slike razvijaju u mašti i zbog toga je čitanje “Začaranog zaliva” prijatno i lako. Njihova dokumentarnost preporuka je da čuvamo uspomenu na vrijeme za kojim danas žudimo mi, djeca tog vremena, u nadi da će generacije koje dolaze ponovo pronaći taj mir, kazala je Kovačević.

Knjiga “Začarani krug” je uspjela da sačuva atmosfera i život kakav je postojao u prošlom vijeku. Stvarajući ovo djelo, Bajković je donijela ono što najprepoznatljvije, a to su ljubav, duša i tradicija, kazala je pjesnikinja Mirjana Sijerković.

-To je ono što čini djelo izuzetnim jer najteže je u djelu, pošto i sama pišem, prenijeti dušu i emociju. Sve ostalo je atmosfera koja se nadgrađuje nad ove dvije stvari, kazala je Sijerković.

Bajković priprema novu knjigu koja bi, kako kaže, trebalo da prikaže čovjeka, koji bez obzira na životni put kakav je prošao, želi u starosti da povrati čistu dušu sa kojom je došao na ovaj svijet.

Share post: