Share

MIKULIĆ: POSREDSTVOM „JEŽA“ SHVATAMO KOLIKO JE ISTORIJA KARIKATURA I OBRATNO

MIKULIĆ: POSREDSTVOM „JEŽA“ SHVATAMO KOLIKO JE ISTORIJA KARIKATURA I OBRATNO

„Jež“ je tokom 90-tih imao pun život a od tada i danas izlazi u mnogo manjem obimu i rezultat je grupe entuzijasta koja ga održava u životu. Sa druge strane, lik seljaka jedan od najčešćih u karikaturi je interesantan , lako prepoznatljiv i prijemčiv, sa njim se lako identifikovati. Pedest i pet godina koje su obuhvaćene izložbom on je vrlo precizno skenirao jugoslovensku svakodnevicu i oštre komentare na nju. Karikatura je bezvremeni medij koji sa nama komunicira i danas na isti način kao i tokom 30-tih , 40-tih i svih narednih decenija. Posmatrajući izložbu posjetioci će moći da razumiju koliko je zapravo istorija karikatura i karikatura istorija, saopštila je na otvaranju izložbe „Seljak u karikaturi Ježa“ dr Tatjana Mikulić u ime Etnološkog muzeja iz Beograda.
Kustos galerije „Josip Bepo Benković“, Jasmina Žitnik, istakla je kako je „izložba brižno odabrana tema kojom se etnografsko naslijeđe oživljava i oživotvoruje. Poznato je da narodnu baštinu čini, pored ostalog, i narodna nošnja, u ovom slučaju i nošnja seljaka. Ali, seljak ovdje postaje aktivni učesnik jedne sredine, jednog vremena, predstavnik jednog pogleda na svijet.“


Žitnik je dodala i kako je pred publikom jedna „oduhovljujuća i nadasve edukativna cjelina , te da joj svakako treba pokloniti pažnju“.

Izložbu u galeriji „Josip Bepo Benković“ moguće je pogledati svakog dana i subotom od 8:00 do 20:00 časova do 20.jula.

Share post: