Share

U galeriji „Josip Bepo Benković“ otvorena izložba „Naša prava na našim rečima“

U galeriji „Josip Bepo Benković“ otvorena izložba „Naša prava na našim rečima“

Poštovanje i zaštita ljudskih prava, posebno kod djevojčica, dječaka i mladih širom svijeta ne poznaje granice – ni administrativne, ni geografske, istakla je na otvaranju izložbe „Naša prava na našim rečima” u galeriji „Josip Bepo Benković“ potpredsjednica opštine Herceg Novi Vesna Samardžić. Izložba je priređena u organizaciji Ambasade Meksika u Beogradu.
Samardžić je uputila zahvalnost predstavnicima Ambasade na „predivnoj prilici da kroz prizmu lijepog i ugodnog oku iskažemo zajedničko stremljenje ka očuvanju civilizacijskih tekovina, ali i našoj galeriji koja na ovaj način pokazuje da je Herceg Novi otvoren za saradnju i spreman da učestvuje, ne samo u događajima kulture i umjetnosti, već u promovisanju i zaštiti osnovnih ljudskih prava i vrijednosti“.

U postavci je 30 radova na kojima je, slikom i narativno, kroz ilustracije meksičke umjetnice Margarite Sada i adaptacije tekstova meksičke spisateljice Marije Jolande Argueljo, prikazan po jedan član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koja je usvojena 1948.
Slavica Božović, direktorica galerije “Josip Bepo Benković”, je istakla kako je ustupanjem ove izložbe, koja je prethodno gostovala u Kotoru, Ambasada Meksika nastavila saradnju sa Crnom Gorom na polju kulture, čime je potvrđen uspješan kulturni dijalog na temeljima zajedničkih vrijednosti.Podsjetila je da je 2000. godine organizovana izuzetno vrijedna izložba “Meksička grafika XX vijeka” koju čine djela najistaknutijih meksičkih slikara prošlosti, današnjice i budućnosti. Ona je uputila zahvalnost Eva Pizano Čejka iz kulturnog odjeljenja Ambasade Meksika, koja je izrazila zadovoljstvo zbog kulturne saradnje na ovom projektu. Božović je zahvalila i predstavnicima škola na saradnji koja se već niz godina manifestuje kroz organizovane posjete djece. Tako će i sada imati priliku da se na edukativno-umjetnički način upoznaju, sa osnovnim ljudskim pravima, koja predstavljaju temelj slobode, pravde i mira u svijetu.

Zainteresovani će izložbu “Naša prava na našim rečima” moći da pogledaju do 18. juna od 8:00 do 20:00 sati

Share post: