Share

HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON

HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON

„Dilema“ – koncept 54. izdanja manifestacije

Žiri u čijem su sastavu članovi Umjetničkog savjeta galerije Josip Bepo Benković, odlučio je da najbolje izlagače na 54. Hercegnovskom zimskom salonu nagradi pravom izlaganja u galeriji Josip Bepo Benković. Po većinskom mišljenju žirija, nagrada je pripala Davidu Delibašiću, umjetniku iz Nikšića za djelo „Bez naziva“ (tehnika ugalj i olovka na papiru) i Vojislavu Kilibardi, umjetniku iz Herceg Novog za djelo (U) Krug (U) (kombinovana tehnika).
Podsjećamo da su po izboru selektora Kristine Radović, istoričarke umjetnosti iz Nikšića, radovi 23 autora sa prostora Crne Gore zastupljeni na manifestaciji čiji kontinuitet premašuje pola vijeka. Međunarodni prefiks ove godine izostaje uslijed pandemije korona virusa.
Ovogodišnji salon pod nazivom „Dilema“ navodi na promišljanje o čovjekoljublju, da li smo sputani novonastalim okolnostima uradili nešto kako bismo pomogli drugima. Odgovore na brojna pitanja upravo dobijamo kroz umjetnost, pa će tako ovu manifestaciju označiti različitost likovnih izraza i tehnika. Publika će moći da vidi radove poput uljanih slika na platnu, digitalne štampe, video instalacija, skulptura.
Selektorka Radović u pratećem katalogu ističe: „Većina radova su kreacije koje svoje uporište nalaze u okolnostima koje korespondiraju sa novom stvarnošću, a shodno i generacijskoj zastupljenosti umjetnika, i novim medijima. Sa novom stvarnošću mijenja se i tačka opažanja, a izmještanjem umjetnika⁄posmatrača iz udobnosti fiksirane tačke opažanja, njegovim pomjeranjem, decentriranjem njegovog pogleda prisustvujemo jednom istorijskom pomjeranju i počinjemo da vjerujemo u mogućnost sasvim drugačijeg poimanja svijeta slike i slike svijeta.“
Zainteresovani posjetioci imaće priliku da pogledaju postavku salona tokom februara i marta, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Elektronsko izdanje kataloga zainteresovani ljubitelji umjetnosti mogu pogledati klikom na link na našem portalu mighn.me i na društvenim mrežama FB i Instagram.

Share post: