Share

53. Hercegnovski zimski salon

53. Hercegnovski zimski salon

Hercegnovski zimski salon biće otvoren u četvrtak, 6. februara u Gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković” . Najstarija i najprestižnija likovna manifestacija u regionu zadržava međunarodni karakter, što znači učešće uz 19 autora iz Crne Gore ovog puta četiri iz Slovenije, s preporukom da to narednih godina budu autori iz drugih zemalja nekadašnje Jugoslavije. Ovo je saopštila direktorica Gradskog muzeja i galerije, Slavica Božović apostrofirajući da je Salon jedina likovna manifestacija koja na tom prostoru u kontinuitetu traje više od pola vijeka.

Umjetnički Savjet galerije odabrao je za selektorku Salona Ljiljanu Karadžić, istoričarku umjetnosti i muzejskog savjetnika u Narodnom muzeju na Cetinju koja je iz Crne Gore odabrala 19 autora. Selektorski posao za Sloveniju, koja je zemlja gost na Salonu, obavila je Bojanu Piškur, kustos u Modernoj galeriji iz Ljubljane. Imenovan je i žiri HZS koji će raditi u sastavu Ljiljana Zeković, predsjednica, Petar Ćuković i Bogdan Musović, svi istoričari umjetnosti.

Na moto ovogodišnjeg Salona “Svijet bez empatije bio bi čudno i hladno mjesto” osvrnula se Ana Zambelić Pištalo, sekretarka za kulturu i obrazovanje.

– U savremenom svijetu gdje nema empatije ili je sve manje, događaji ili dešavanja poput Zimskog salona doprinose tome da postanemo bolji. Da imamo više osjećaja za one koji su pored nas i više osjećaja za lijepo u svakom pojavnom kontekstu – istakla je Zambelić Pištalo..

-Svi umjetnici koji izlažu na Salonu nude osjećaj empatije u svojim radovima. Neki su vrlo direktno angažovani, na primjetr slovenački umjetnici koji se bave statusom radnika, pitanjem radničkih prava, migracijama. Repertoar crnogorskih umjetnika je malo raznovrsniji i oni se bave problemima identiteta, migracije, ekologije, krhkosti tijela, ali na jedan duhovit način medijskom ikonosferom koja nas je sve preplavila- objasnila je Karadžić.

Bogdan Musović, član žirija 53.Hercegnovskog zinmskog salona, je kazao da se dobro prožimaju stari i novi autori te da ima puno povjerenje u selektora i članove žirija.

Učesnici Salona su : Nika Autor, Krsto Andrijašević, Anka Burić, Ilija Branko Burić, Jakša Ćalasan, Maja Hodošček, Milica Janković, Maša Jovović, Novica Kovač, Gordana Kuč, Tanja Markuš, Ana Matić, Jovan Milošević, Lidija Nikčević, Teodora Nikčević, Andreja Kulundžić, Jelena Pavićević, Tomo Pavićević, Ivanka Vana Prelević, Škart, Jovana Vujanović, Tijana Vujović, Zoran Živković.

Hercegnovski zimski salon biće otvoren od 6. februara do 14. marta.

Share post: