Share

Grafike Heder Hjuston i Gi Lanževena

Grafike Heder Hjuston i Gi Lanževena

Otvaranjem izložbe radova dvoje kanadskih umjetnika počeli su Dani Kanade u Herceg Novom, koje realizuje Ambasada Kanade u Beogradu akreditovana i za Crnu Goru u saradnji sa JUK Herceg fest, Gradskom galerijom “Josip Bepo Benković”, Gradskom bibliotekom i čitaonicom Herceg Novi, gimnazijom “Ivan Goran Kovačić” i distributerskom kućom Megacom, a uz podršku Opštine Herceg Novi. Izložbu je otvorila ambasadorka, Kati Čaba (Kati Csaba).Postavku čine radovi Dream City Dreams – Grade sanjaj snove, umjetnice Heder Hjuston iz Kalgarija i Le crepuscule des anges – Padajući anđeli umjetnika Gi Lanževena iz Kvebeka.

Istakavši da Herceg Novi ima dugu tradiciju poštovanja umjetnosti i kulturne baštine, izložbu je otvorila ambasadorka Kanade Kati Čaba, navodeći da, osim tehnike izražavanja, dvoje umjetnika još nešto povezuje.

– Posebno sam ponosna što večeras, u okviru otvaranja manifestacije “Dani Kanade u Herceg Novom” imamo priliku da vam prikažemo izložbe dva kanadska umjetnika čije je područje izražavanja grafika, uz upotrebu različitih tehnika. Heder Hjuston i Gi Lanževena povezuje još jedna zajednička nit; oboje su i ostvareni profesori na akademijama likovnih umjetnosti u gradovima iz kojih potiču; Kalgarija u provinciji Alberta, i grada Trua Rivijer iz provincije Kvebek. Kanadska multikulturalnost i dvojezičnost je simbolično prikazana i spajanjem izložbi ovih umjetnika iz anglofone Alberte i frankofonog Kvebeka u jednu jedinstvenu vizuelnu i jezičku cjelinu kakvu predstavlja Kanada.

Radovi Heder Hjuston, osvajaju neposrednošću i prizorom koji je istovremeno i liričan, istakla je ambasadorka Kanade.

– Karakteriše ih prisutnost oštrog geometrijskog stila, suptilnog kolorita, sivih tonova i oprečno bojenih traka. Oni sugerišu kretanje u vremenu i prostoru statičnog umjetničkog mizanscena. Radovi Heder Hjuston su u isto vrijeme prijatni i agresivni za oko, baš kakva je i priroda čovjeka i svega onoga što on dotakne, poručila je Čaba, navodeći da se radovi Heder Hjuston nalaze u postavkama preko 15 značajnih institucija, te da je njenu regionalnu turneju je pomogla Umjetnička fondacija provincije Alberta u Kanadi.

Za izložbu Gi Lenževena “Pali anđeli” ambasadorka Kanade je istakla da predstavlja remek djelo grafičke umjetnosti u tehnici mezzo tinte.

– Njegova serija grafika “Pali anđeli”, koja je ovdje predstavljena, pokreće mnoga pitanja o ljudskoj duši i tijelu, o altruizmu, o prirodi grijeha i o posljedicama društva kome nedostaju vrijednosti i postulati. Imao je više od 60 individualnih izložbi i učestvovao na 350 zajedničkih u Kanadi i u preko desetak zemalja širom svijeta, navela je Čaba, ističući veoma dobru saradnju koju Ambasada Kanade ima sa kulturnim institucijama u Herceg Novom.

Brojnu publiku je na početku pozdravila direktorica galerije Slavica Božović, podsjetivši da su na prvim “Danima Kanade u Herceg Novom” 2003. godine, upravo u galeriji “Josip Bepo Benković” bila izložena djela kanadske grafičarke Francin Tirkot iz Kvebeka.

– Kulturna saradnja i kulturna razmjena podižu kvalitet dijaloga i razumijevanja između naroda, otvaraju puteve i brišu granice. Projekti u kulturi jačaju prijateljske veze između dvije države, posebno u situacijama kada su te veze uspostavljene mnogo ranije, poručila je Božović.

Izložbe “Grade, sanjaj snove” i “Pali anđeli” u Gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković” možete pogledati do 4. oktobra.

Share post: