Share

Leonardo 500 genije, priroda, voda i more

Leonardo 500 genije, priroda, voda i more

„Genijalne umove ne može se posmatrati zarobljene u vremenskim i prostornim okvirima, jer njihov snažan duh, ne samo da nadživljava fizički oblik tijela, nego kroz zaostavštinu, ideje i materijalna dobra, utire put narednim generacijama, da, prvobitno neshvatljivo, postane razumljivo ili istraženo i dokazano tek mnogo vjekova kasnije“, kazala je direktorica hercegnovskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o, Olivera Doklestić, na otvaranju izložbe crteža jednog od najvećih svjetskih genija uopšte, Leonarda da Vinćija. Izložba pod nazivom „LEONARDO 500 – genije, priroda, voda i more“, dio je svjetski značajne manifestacije obilježavanja 500 godina od smrti renesansnog genija, a odakle “Vodovod i kanalizacija” u organizaciji izložbe crteža Doklestić je objasnila činjenicom da se Leonrado pored ostalih brojnih crteža i istraživanja, mnogo bavio i hidrauličkim, odnosno, hidroinženjerskim i arhitektonsko-urbanističkim zadacima.

“Poput regulisanja toka korita rijeke Arno, rijekom Sočom, projektovanjem gradske kanalizacije, dovođenjem vode za piće, odbranom od poplava ili koncepcijskim razvojem gradova, kao urednih prostornih struktura, na osnovu analogije grada kao živog organizma i tijela čovjeka, sa krvotokom, koje omogućava razmjenu životnih materija”, kazala je Doklestić dodajući da je ova značajna postavka stigla posredstvom gospođe Marine Atanacković Holodkov, i njene Fondacije DANA. Atanacković Holodkov je objasnila da je autor izložbe italijanski arhitekta Valerio Luiđi (Luigi) iz Prirodnjačko-kulturnog centra Lega navale Rim i da je u skladu sa velikim jubilejom – 500 godina od smrti Leonrada Da Vinćija, značajnim za cjelokupšni svijet ne samo za Italiju, želja organizatora bila da stoga bude prikazan i sa ove strane Jadrana.

„Njegovi kodovi se sada čuvaju i istražuju u Milanu, Londonu, Madridu i Parizu. Mi smo stoga i željeli da približimo Leonarda kao naučnika, inženjera, arhitektu, jer on zapravo predstavlja naučnika prije nauke“, zaključila je Atanacković Holodkov. Izložbu je zvanično otvorila Novljanka dr Tomislava Vukićević koja je doktorila na University of Utah i dugo radila u SAD, između ostalog kao profesor na University of Colorado i direktor za nauku i razvoj u Nacionalnoj službi hidrometeorološke prognoze, u Alabami.
„Leonardo je u jednom od svojih kodova napisao da ljudska domišljatost, znanje i vještina neće nikada izumiti ništa ljepše, jednostavniji i svrsishodnije od prirode i učenje iz prirode i razumijevanje prirode je esencijalno za razvoj društva i napradeovanje u širokom smislu. To je posebno bitno razumijeti danas kada je tehnološki stepen razvoja omogućio snažan uticaj čovjeka na prirodnu sredinu“, poručila je Vukićević. Nakon obraćanja je prikazan i film „LEONARDO 500 – genije, priroda, voda i more“, a izložba koja je realizovana u saradnji sa u saradnji sa JU Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković i NVO Ekološko društvo Boke, moći će se pogledati do 25. avgusta u Parku Boka u centru Herceg Novog.

Share post: