Share

Promocija knjige ”Finansijska analiza”

Promocija knjige ”Finansijska analiza”

Pred brojnim studentima, prijateljima, turističkim znalcima, predstvnicima Opštine i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u prijatnom novo-starom ambijentu bašte Gradskog muzeja Mirko Komnenović u Herceg Novom, promovisana je knjiga prof.dr Iva Županovića i mr Dragane Zečević, “Finansijska analiza”.

Knjiga je od posebnog značaja za oblast turizma u Crnoj Gori, jer je turistička tražnja elastična i iziskuje konstantan monitoring i optimalizaciju troškova. Pri tom turistička ponuda i njen kvalitet moraju držati korak sa duhom vremena u kome živimo, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Publikacija je i poruka za crnogorski turizam kome nedostaje prava analiza finansijskih i ekonomskih efekata koji se ostvaruju u ovoj najvažnijoj privrednoj grani u našoj zemlji, smatra državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

Recenzenti knjige su profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i vice guverner Centralne banke Crne Gore, Nikola Fabris, redovni profesor na Akademiji strukovnih studija u Beogradu, Bojan Dimitrijević i dekan Fakulteta za biznis i turizam, prof. dr Rade Ratković.

Dolazeći u Herceg Novi na promociju knjige prof. dr Ratković je pokomentarisao da ovaj grad neodoljivo podsjeća na Opatiju iz njenih najboljih dana, a samo zdanje Muzeja, staro 200 godina, oplemenjuje i promociju istraživačkog opusa autora:

-Prepoznajem u knjizi rezultat dugogodišnjeg iskustva u radu sa studentima profesora Županovića. Upotrebna vrijednost ove knjige je značajna, jer je prije svega namijenjena studentima, posebno fakulteta za biznis i turizam, ali i ostalih fakulteta, gdje se izučava finansijska analiza, njena filozofija i primjeri – naglasio je dr Ratković.

Raduje ga što u svoje projekte dr Županović uključuje mlade kolege, poput Dragane Zečević, saradnice na knjizi. Autori su napravili svojevrstan repetitorijum, siže onoga što uče studenti, u jezgrovitom, relativno kratkom tekstu, što će im olakšati pripreme ispita, ocijenjuje prof. Ratković. Kasnije će im ta znanja biti potrebna za izradu biznis izvještaja, planova, investicionih analiza…

Primjer poštovanja turističkih standarda i primjene finansijskih analiza u hotelijerstvu je grupacija Casa del Mara, čija suvlasnica Milena Milić knjigu prof. Županovića preporučuje kao veoma korisno štivo svakom ko posluje u turizmu.

Detaljno finansijsko praćenje i redovne izrade finasijskih analiza pokazali su se krucijalnim za razvoj hotelske grupacije Casa del Mare:

-U vrijeme otvaranja prvog hotela prije deset godina primjenjivali smo samo nacionalne računovodstvene standarde u skladu sa zakonom. Brzo se pokazalo da ako želimo da na najprofitabilniji način razvijamo našu grupaciju moramo početi sa izradom redovnih finansijskih analiza. Najprije smo uveli korišćenje informaciono tehnološkog sistema, počeli detaljno da pratimo prihode i rashode, da radimo finansijske analize…Odluke iz takvog načina vođenja poslovanja dovele su nas u kratkom roku do sedam hotela u Crnoj Gori – kazala je Milić.

Sam autor, prof. dr Ivo Županović, koji predaje na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi i Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, zahvalan je učesnicima promocije, kolegama i saradnicima, posebno studentima:

-U Herceg Novom sam bio 125 puta mentor na raznim nivoima studija i to je nešto što je rezultat koji vam niko ne može oteti. Ne možete im prekinuti tu vezu ni na koji način. Sa promocijom smo krenuli iz Herceg Novog na moje insistiranje, jer meni to nije samo bitno u poslovnom nego i u ljudskom smislu. Ovo je grad mojih prijatelja i to će uvijek tako ostati. Za knjigu sam neizmjerno zahvalan koleginici Zečević, bez čije logistike ne bih sam mogao da je izvedem zbog velikih obaveza. I njoj će to značiti u karijeri. Ne treba se bojati mladih već im treba dati šansu. I meni je neko jednog dana dao šansu. S druge strane, Herceg Novi je nekada bio najturističkiji grad u Crnoj Gori, a sada je to Budva sa pozitivnim i negativnim inpaktima. Baš zbog toga služi “Finansijska analiza”. Možemo pričati o marketinškom aspektu do sjutra, ali se tu priča ne završava, jer moramo sedmično, mjesečno, kvartalno…da podvučemo crtu”- kazao je prof. Županović.

U knjizi su navedeni razni primjeri investicionih analiza, gdje se vidi da nije isto investirati u marinu, hotel ili apartmane. Različita je dinamika povrata investicija.

Prof. dr Županović, pored četiri stručne knjige objavio je i dva udžbenika za visokoškolske ustanove: “Strateški menadžment turističke destinacije” 2011. godine i “Yield menadžment u turističkoj industriji” 2013, kao i udžbenik za srednje stručne škole “Osnove turizma i ugostiteljstva” 2008. godine. U saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom održaće radionicu 6. septembra iz opreativnog menadžmenta u turizmu.

Share post: